Budai Kilátók túra

Budai Kilátók túra

A budai kilátók túra a budai hegység több kilátópontjánát érinti hűvösvölgyi(gellérthegyi) rajttal és nagykovácsiban levő céllal.

A Budai kilátók túrát minden évben összel rendezi meg a Tipográfia testedző egyesület. Ez az egyesület szervezi évről évre a cartographia kupát is. Többek között emiatt is , a barátságos szervezők és a nagyon klassz útvonal miatt is érdemes ezt a túrát teljesíteni.

A túra alapvetően a Normafától indul és az első ellenőrző pont a János Hegyi Erzsébet kilátó. Általában reggel még nincs nyitva, de a később rajtolók be tudnak menni a kilátóba is. A Normafa és az Erzsébet kilátó közötti részen több kiváló kilátópont volt régebben, de már sajnos legtöbbjét benőtték a fák.

Az erzsébet kilátót elhagyva meredek, bokatörő lejtő következik a szépjuhásznéhoz, ahol vízvételi lehetőség találhat egy kék kút személyében és büfé is van, ha esetleg még ekkor is szükség lenne valami ébresztőre. Ezután ismét egy jó kis kaptatás, amit valahogy évről évre elfelejtek és szépen felsétál a túrázó a nagy hárs hegyen található a Kaán Károly kilátóhoz, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Ha kifújtuk magunkat irány a Makovecz kilátó ami pedig a kis hárshegyen található. Innen is gyönyörű panoráma látható majd 360 fokban. Ezt követően három kilométer erdei séta és ötszáz méter igen combos kaptató után feljut a túrázó a fekete fej kilátó ponthoz, ahonnan igazán nem nagyon lehet sehova kilátni. Cserében izzadtan lehet ismét nekivágni egy meredek lefelé vezető úthoz, aminek a végén fekete fej utcán lévő ellenőrző és frissítő ponthoz jut a megfáradt vándor. Itt tényleg célszerű picit feltöltekezni, mind energiát és mind folyadékot tekintve, mert innen jön a túra a legnehezebb része, pedig nem is tűnik annak, mert a vörös-pocsolya hát szépen sunyi módon emelkedik, addig amif már úgy nem érzi az ember hogy nincs hova. Amikor már nagyon utáljuk megváltásként köszöntjük a piros háromszög olykor jóval meredekebb hullámvasútját. Amivel kicsit fel kicsit le, de szépen eljutunk a tarnai pihenőhöz, ahonnan gyönyörű panoráma látható budaörs fele. Miután kifújjuk magunkat egy nagy megmérettetés még vár ránk, mert fel kell jutni a nagy kopaszon található Csergezán Pál kilátóhoz. A kilátóból egyedülálló látványban lesz részünk.

Ha meguntuk a nézelődést elindulunk a túránk vég céljához a Nagykovácsiban található római katolikus plébániához. Ez egy végig lejtőn haladó útszakasz, amikorra általában gyönyörű az idő is.

A célban mindig könnyű meleg étellel és itallal várnak, majd egy jó kis beszélgetés után hazafelé vesszük az irányt. 

Ne tévesszen meg senkit irásom könnyed hangvétele, mert bizony ez egy rövid, de annál velősebb túra, ami igencsak igénybe veszi a bokát és térdet.